Tour de France 2011 – Voeckler İki Gün Daha Sarı


Tour de France’ın 14. etabı, Pireneler’deki son etap olması nedeniyle genel klasman açısından büyük önem taşıyordu. Son 16 kilometredeki 1200 metrelik tırmanışta sarı mayo Thomas Voeckler, diğer genel klasman favorileri ve birkaç etap zaferi akbabasından oluşan grup büyük bir taktik savaşına sahne oldu.

Grup içerisinde atak yapan sürekli Andy Schleck oldu. Fakat bu sene favoriler arasında çok da fazla bir güç farkı kalmamış olacak ki, bir türlü kendisini gruptan koparamadı, kontra bir atakla da karşılaşmadı. Andy milletin psikolojisini bozmaya çalışıyor, aslında sonlara doğru ağabeyi Fränk Schleck esas atağı yapacak diye beklerken ondan da bir şey gelmedi. Alberto Contador ve Cadel Evans da defansif bir taktik izleyince, atak yapmak Numaraiki’nin gönül favorisi Ivan Basso’ya düştü. Fakat Basso’nun en önde pedal çevirirken atak yapmaktan çok tempoyu kontrol etmek ister gibi bir hali vardı. Tüm beraberlik ortamında en çok tebrik edilmesi gereken isim ise sarı mayonun sahibi Thomas Voeckler. Aslında pek de ait olmadığı bir ortamda, tüm ataklara cevap vermeyi başardı. Yarınki (17 Temmuz) sprint etabında büyük bir aksilik yaşamazsa, pazartesi gününün de dinlenme günü olduğunu düşünürsek, sarı mayo en az iki gün daha kendisinde kalacak. Dileğimiz onur yolculuğunun Paris’e kadar devam etmesi.

Bir tebriği de Voeckler’in takımı Team Europcar hakediyor. Yukarıda bahsettiğim son tırmanıştaki favoriler grubu oluştuğunda, yanında domestiği olan tek isim Voeckler’di. (Schleck Kardeşler de aynı takımda tabi ama birbirlerinin domestikleri olduklarını söyleyemeyiz.) Pierre Rolland, zaman zaman kontrolü ele alarak temponun kaptanının istediği gibi gitmesini sağladı. (Gruptaki diğer hiçbir favorinin böyle bir lüksü yoktu.) İsim değişikliği bu Fransız takımına yaramış.

Etabı, Team Omega Pharma-Lotto’dan Belçikalı Jelle Vanendert kazandı. Kendisi grup içinde etap zaferi için bekleyen akbabalardandı. Genel klasmana oynamadığı için yaptığı atağa kimse karşılık vermedi ve son kilometrelerde solo bir sürüşle etabı kazandı. Hala Fransız bisikletçilerden bir etap zaferi gelmedi, ama sarı mayo bir Fransız’da ve ‘acaba’ diye düşünmek çok da hayalperestçe olmaz.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *