Tour de France 2011 – Philippe Gilbert… Maillot Jaune!


Tour de France’ın 1. etabının galibi, Belçika şampiyonu Philippe Gilbert oldu. Son 10 kilometrede sorumsuz bir seyircinin resmen yolun üzerinde durmasıyla toplu bir düşüş yaşandı ve peloton ikiye ayrıldı. Düşen grubun içindeki acelecilik son kilometrelere doğru bir düşüşün daha gerçekleşmesine neden oldu. Genel klasmana oynayan bisikletçiler arasında Cadel Evans ve Andreas Klöden kendilerini kurtarırken, Alberto Contador ve Andy Schleck gibi isimler 1 dakika 20 saniyeyi ilk günden kaybetmiş oldular. Tour bu sene de yol bisikleti gece yarısı yayınlanan extreme bir spormuş gibi başladı.

Bu yazıyı sıcağı sıcağına yazdığımda resmi sonuçlar henüz yayınlanmamıştı. Schleck, etabın bitimine 2 km kala düştüğü için, Hushovd’la aynı zamanı almış sayıldı. (Son 3 km içinde düşen bisikletçiler, kaza yaparlarsa o anda grubunda bulunan bisikletçilerden finişe ilk varanın zamanını alıyor.) Fakat Contador bitime 10 km kala düştüğü için aynı kuraldan yararlanamadı. Schleck ile Contador arasında, Schleck lehine 1 dakika 14 saniyelik bir fark oluşmuş durumda, hem de genel klasmanla alakasız bir ilk etapta. Bu durum Tour’un kaderini değiştirebilir. Ama kimse böyle olmasını istemezdi.

Fakat etabın iki büyük favorisi İsviçre şampiyonu Fabian Cancellara ve Gilbert düşüşlerden etkilenmeyerek son metrelerin seyir zevkini üst seviyede tuttular. Önce Cancellara saldırdı. Fakat kısa sürede pes etmek zorunda kaldı. Ben Cancellara’yı hiç bu kadar çaresiz görmemiştim. Bisikleti sağa sola çevirişi ve birden pedal çevirmeyi bırakması… “Ya ben biraz erken atak yaptım da” der gibiydi. Gilbert ise bu senenin en parlak bisikletçisi. Ülke şampiyonluğu ve Bahar Klasikleri’ndeki zaferlerinden sonra kariyerinin hem ilk Tour etap zaferini, hem de ilk sarı mayosunu kazanmış oldu. Gilbert bu galibiyeti doğum gününü kutlayan eşine armağan ediyor. Fakat takımı Omega Pharma-Lotto da onun için çok çalıştı bugün.

Gilbert’in sürdüğü Canyon marka bisikletin hayallerimi süslediğinden bahsetmeden bitirmeyeceğim bu kısa raporu. Kendisi bunun Belçika renklerine boyanmış bir versiyonunu sürüyor, Belçika şampiyonu ne de olsa.

Yarınki (3 Temmuz) 2. etap takım zamanı yarışı şeklinde koşulacak. Yani bisikletçiler toplu halde değil, sadece kendi takımlarıyla geçecek bu etabı. Takımdan beşinci olarak finişe varan bisikletçinin zamanı, o takımdaki tüm bisikletçilerin zamanı olarak sayılacak. Takım zamanı etabı bu seneki Tour’da da sadece bir kere koşuluyor. O yüzden kaçırmamanızı tavsiye ederim. Saat 15:30’a doğru Eurosport’u açmakta fayda var.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *