Yeni Bir Yıldız Mı Geliyor?

Yıllardır Türk basketbolunda uzun oyuncu problemi çekiyoruz derken son yıllarda yetişen yeni genç uzunlarımız sayesinde bu açığımızı yavaş yavaş kapamaya başladık. Semih Erden, Oğuz Savaş, Ömer Aşık gibi şu anda izleyebildiğimiz ve bu yaşlarında bile Euroleague’de önemli süreler alan oyuncularımız var. Ömer Aşık ve Semih Erden büyük olasılık seneye NBA draftında seçilecek oyuncularımız.Ama yazımızda bahsedeceğimiz oyuncu, altyapıları takip etmeyen kişilerin henüz farkında olmadığı 20.05.1992 doğumlu Enes Kanter.

Peki neden Enes’ten bu kadar ümitliyiz? Şimdiye kadarki basketbol geçmişine bakacak olursak çok geriye gitmeden bu yılki Albert Schweitzer Turnuvası’ndan başlayabiliriz.18 yaş ve altı oyuncuların oynadığı, resmi bir turnuva olmayan ama tüm scoutların takip ettiği Albert Schweitzer (futboldaki Toulon Cup’la benzerlikler gösteren bir turnuva)’de kendinden neredeyse 2-3 yaş büyük oyuncularla karşılaşan Enes, turnuvanın en iyi pivotu ve en yetenekli oyuncusu seçilerek tüm NBA scoutlarının dikkatini çekti ve dünyaca ünlü birkaç NBA mock draft sitesinde de gelecek draftlarda üst sıralarda seçilmesi muhtemel oyuncular arasına şimdiden girdi. 2.06 olmasına rağmen diğer yaşıtlarına göre çok iyi bir orta mesafe şutu var ve üstün bir rebound sezgisine sahip. Yaşının 16 olması nedeniyle boyunun biraz daha uzayacağı bir gerçek. 2.10 üzerinde bir boya ulaşır ve gelişimine devam ederse yeni bir NBA yıldızına sahip olmamız oldukça yüksek olasılık.

Ama izleyemediğimiz, sadece internette takip edebildiğimiz oyuncuyu nasıl ve ne zaman televizyonda izleyeceğiz derken, TRT 3’ün Türkiye Gençler Şampiyonası’nı yayınlayacağını öğrenip TV başına geçtim. Kendinden 2 yaş büyük oyuncularla mücadele etmesi potansiyelini daha iyi görmemize neden olacaktı. Finali Pertevniyal 70-65 kazanmasına rağmen Enes, 32 sayı 16 ribaundluk dominant performansı ile gözlerimizi bir kere daha kamaştırdı ve bizi gelecek için daha ümitli hale getirdi açıkçası. Seneye büyük olasılıkla Alpella forması altında TB2L’de veya Semih ve Ömer in NBA olma olasılığından dolayı belki de Fenerbahçe Ülker forması altında TBL ve Eurolegue de izleyeceğimiz Enes Kanter umarım Mehmet Okur ve Hidayet Türkoğlu’nun ulaştığı seviyeye gelir ve yeni yıldızımızı gururla izleriz.

1 thought on “Yeni Bir Yıldız Mı Geliyor?”

  1. enes konusunda herkes çok umutlu.. dün gece kaan kural da benzer şeyler söyledi.. şu an için NBA’den bahsetmek için erken ama umarım enes gelişimini sürdürür ve yetenekli bi uzun kazanır türk basketbolu..

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *