Young Folks 2011: Bir İstediniz İki Yazdık

Kentucky, Fr.
6′ 3”, PG/SG
Coral Springs, Florida (1991)

Bu sene Brandon Knight’ın kendi özel seyircisi vardı ve ben de onlardan biriydim. Akşam Knight’ın maçı varmış deyip de Kentucky maçlarını izlediğim çok olmuştur. Bizim kampüsteki 64-58 kaybettiğimiz maçta da 19 sayıyla maçın en skoreri olmuştu -ulan Hopson, o maçta da oynamadın ya- ve benim yine pür dikkatle izlediğim oyuncuların başında geliyordu. Sezon içinde izlemesi keyif veren bir oyuncuydu ve liseden gelirken (RSCI: 5) bu kadar çok konuşulan bir oyuncu olmanın hakkını büyük ölçüde veriyordu. Özellikle sezonun hemen başında bocaladığı dönemi atlattıktan sonra hayal kırıklığı yaratmamıştı.

1- Ölçümleri ne alemde?

Şaşırtmaç yapıp soruların yerini değiştirdim ki kopya çeken olmasın. Şaka şaka, sadece ölçümlerden başlamak daha mantıklı geldi. İki senedir bunu düşünememiş olmam da bayağı iyi. Boy 6′ 3”, kanat genişliği ise 6′ 7”. Yani NBA için ideal 1 numara uzunluğuna sahip ama 80 kiloyla tüy sıklette mücadele veriyor: Yağ oranı %4.2… O kadarı da uzun vadede sağlıksız be hocam. Brad Pitt bile “Fight Club”da %5 civarıydı. Konuyla alakasız ama bunun daha ekstrem örnekleri var mı diye merak ettim, Dahntay Jones zamanında %2.6 ölçülmüş. Oha! Daha da enteresanı Yi Jianlian %3.4 ölçülmüş, Çin hükümeti manipülasyon mu yaptı?


2- Yeni kategori açtım, yenilik iyidir…

Koç David Thorpe’a özenip bundan sonraki profilleri ‘4000 characters or less’ yapmayı planlıyordum ama illaki aşacak 4000’i… Öyleyse hiç vakit kaybetmeden diğer özelliklerine kısa kısa değinelim.

Knight’ın oyununa bakınca hemen her konuda ortalamanın üzerinde özelliklere sahip olduğunu görüyorsunuz. Tek istisna top hakimiyeti olabilir, zira yüksek sayılabilecek top kaybı rakamlarına dikkat diyoruz. Sol el meselesini sevgili Cem Pekdoğru çok güzel açıklamış, tekrarlamanın anlamı yok. (Yalnız sol eli sezon başındaki halinden çok daha iyi durumda şu an, çocuk çalışmış.)

Onun dışında atletizmi çok üst düzey olmasa da topla çabuk hareket edebiliyor. Tabi ki atletizmi John Wall, Derrick Rose gibi yıldızlarla aynı sınıfta değil. Pota dibinde daha bitirici olması lazım, bu konuda biraz sıkıntı yaşadığını gördük sezon içinde. Hatta sorunları daha pota dibine gelmeden başlıyor da diyebiliriz.

Şutunu biraz alçaktan çıkartsa da gayet iyi bir seviyede. Şutlarını hem dengeli, hem de çabuk çıkartıyor. Oyununda çok elzem –dealbreaker dedikleri cinsten- bir defo olmadığından bahsetmiştim, aynı şekilde çok ön plana çıkan bir özelliği de yok. Yine de az farkla da olsa şutunu ilk sıraya koyarım, en azından şutu NBA’e hazır…

Sezon içinde zaman zaman takımı oynatmak konusunda zorlandığına dair yazılar okusam da bu eleştiriye pek katılmıyorum. Özellikle sezonun ikinci yarısında hem hücumda hem de savunmada ipler onun elindeydi ve takımın geri kalanının üzerinde önemli kontrolü vardı. Knight’ın bir üst seviyede takımını sahada idare edebilecek pas görüşüne ve yeteneğine sahip olduğuna inanıyorum, dolayısıyla combo guard olacağına pek ihtimal vermiyorum.

Savunmasını da arada sırada pas geçtiği pozisyonlar dışında beğeniyorum. Demek ki bugün itibarıyla Kemba Walker’a göre 3 bariz üstünlüğü var: Şut, savunma ve size. (Black Kemba çok iyiymiş bu arada.)


3- Nisan Mayıs ayları gevşer gönül yayları…

Yeri ve zamanı değil belki ama hatırlatmakta fayda var: Ortalama bir draftta Knight gibi bir oyuncuya 6-10 gibi bir aralıkta bakmamız normalken, bu sene mecburen 3-5 aralığında bakıyoruz. En çok karşımıza çıkan benzetme Nisan Mayıs aylarının babası Chauncey Billups, ama o karşılaştırma biraz problemli gibime geliyor. Kolej rakamları benziyor, ona eyvallah. Genel özellikleri de benziyor, ona da eyvallah. Boyları da benziyor ama Billups kolejdeyken bile vücudu -bugünkü kadar olmasa da- kalındı ve o fiziği sayesinde senelerce pozisyonunun en iyi savunmacılarından biri olmuştu. (Ahmet Çakar: “Knight’ın vücut yapısı yıldız olmaya müsait değil.”) Ancak vücut yapısından daha da önemlisi Billups’ı Billups yapan o winner özellikleri Knight’ta ne kadar var veya ileride ne kadar olacak? Billups gibi en kritik anlarda sorumluluk alıp eli titremeden o şutları sokabilecek mi? Billups gibi lider karakterli bir oyuncu mu? Bunları değerlendirmek, her zaman için görünen basketbol vasıflarını değerlendirmekten daha zordur. Hayatının en kritik maçında (UConn’a karşı Final Four mücadelesi) 11 üçlük denedi ve toplamda saha içi isabeti sadece 6/23 idi. Veya ondan birkaç gün önceki Ohio State maçını hatırlayın, 3/10 isabetle 9 sayıda kalmıştı ve 6 top kaybıyla oynamıştı. Ancak son saniyede attığı sayıyla maçı kazandıran isim olmuştu. Hatta turnuvanın ilk ayağındaki Princeton maçında da 1/8 atıp maçı 2 sayıyla tamamlamıştı. Bunun yanında ikinci turda West Virginia’ya 30 attığı maç ve Elite 8’te North Carolina’ya 22 attığı maçlar var. Turnuvadaki performansı sabit bir trend izledi: Bir maç iyi, bir sonraki maç felaket. “Knight efendi kritik maçların yarısında kayboluyor” mu diyelim açık açık!


4- Kristal Küre

Biraz geçen bölümün devamı gibi olacak ama karakterinden de bahsedelim. Genç yaşına rağmen sahada inanılmaz olgun, sabırlı ve takımını kontrol altında tutan bir görüntüsü var. Kazanmayı çok önemsediği hal ve tavırlarından belli oluyor. Okuduklarıma bakılırsa çok da çalışıyormuş, bunları es geçmemek lazım. Önce küreyi ıslak mendille silip, sonra da tüm bunları alt alta eklediğimde Knight’ın kariyeri Billups’la Devin Harris arası bir yerlerde seyredecekmiş gibi bir intiba ediniyorum. Chauncey’nin intangibles denilen özellikleri çok üst seviye. Knight’ın da buna benzer özellikleri geliştireceğine inansam da, Billups seviyesine getiremeyeceğini düşünüyorum. Harris de fena bir karşılaştırma değil ama Harris’e göre daha istikrarlı katkı veren bir oyuncu olması muhtemel. Asıl ironik olan Chauncey’nin üçüncü, Devin’ın da beşinci sıralarda seçilmiş olması ve bu sene Brandon’ın da muhtemelen o aralıkta seçilecek olması. Dahası üçüncü sırada Utah tarafından seçilirse Harris’le aynı takımda olacak. Yazılanlar doğruysa Jazz organizasyonu Harris’i geleceğin franchise oyun kurucusu olarak görmediği için Knight’ı seçmeyi düşünüyormuş. Sorular sorular sorular…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *